References

Hospital in Liberec - architecture competition

Realization date: 2017

The concept of the urban solution is based on the intergrowth of the surrounding neighborhoods into the hospital complex. From the northwest, the new block structure of the buildings complements the area delimited by Husova, Jablonecká and Kristiánova streets. This block is intersected by two streets perpendicular to Kristiánova. The first is U novostavby Street and the second is the newly created street connecting Jablonecká and Kristiánova in the back wing of the aftercare pavilion (building D). The upper eastern part of the complex is an organic part of the structure of the residential area, the significant scar of which is the elevated pavilion of internal medicine. Building B is already on the verge of a HVAC service life and its construction heights do not meet the requirements of modern hospital operation. In the draft long-term perspective, we remove it in the last fifth stage. Extensive green courtyards connect to the area from the southwest side, represented by Gutenberg Park and TJ Lokomotiva's garden with tennis courts. In the southern part of the complex designed low parking houses semi-embedded in the terrain and covered with residential gardens. Urbanistically, the area merges with the city, in the east it merges with the residential area, in the north and west along the streets Husova, Kristiánovy and Jablonecké honor street front. We assume hospital operation only on the inside, buildings outside will be reserved for other purposes (eg accommodation of doctors), or sold. We connect the area with a system of above-ground glass tubes.
 
The building of the Center for Emergency Medicine consists of one building of a compact shape of a city block. The system of inner atriums on several levels ensures plenty of daylight. The facades are pure white. The white color evokes purity and reflects light well. The window openings are mostly vertically oriented, their placement on the facade is functional in relation to the layout. The sloping armpits and lining let in more daylight. The south facades are equipped with photovoltaic blades to reduce energy consumption and protection against helicopter noise.

Hospital in Liberec - architecture competition

Hospital in Liberec - architecture competition Hospital in Liberec - architecture competition