Reference

Komunitní centrum Křeslice

Komunitní centrum typu rodinného domu vzniklo s cílem vytvořit vhodné místo pro meditace a relaxaci. Toto poslání se zákonitě muselo podepsat na architektuře domu. Musel dýchat klidem, harmonií a čistotou. Fasáda i příjezdová cesta jsou proto čistě bílé. Zelený trávník plynule přechází v bílý chodníček, který vede až k samotné stavbě.


Vila kombinuje rovné linie – okna, střecha; s křivkami chodníčku a "observatoře". Díky množství oken působí dům velice vzdušně. Hnědé okenní rámy v barvě tmavá třešeň a různé velikosti oken dodávají bílým zdem na zajímavosti. Tvar stavby je inspirován geometrickými tělesy. Spojení kostky, kvádru a válce reprezentuje odvážnost architektury 21. století. Dům je tvořen základním dvoupodlažním kvádrem zastřešeným plochou střechou, který je k jihu kompletně prosklený. Ke kvádru je přičleněna přízemní kostka se vstupním prostorem. Vstup je umístěn v závětří za hlavní budovou.


Samostatný „meditační sloup“ tvaru válce je přes skleněný krček napojen na západní straně. Jedná se o prostor pro individuální meditaci s výškou přes šest metrů, který je osvětlený střešním světlíkem a vertikálními zářezy v plášti válce. Dům působí klidně a přívětivě, vytváří ideální prostředí pro rozjímání.

Komunitní centrum

boční pohled - detail architektury Minimalismus v architektuře "observatoř" - zóna pro individuální meditaci spojovací krček jižní strana - prosklená relaxační místnost zimní zahrada čelní pohled architektura 21.století kontrast barev